Chaty a chalupy hlásí vyprodáno, hotely a penziony letos ne

Souhrn průzkumu o letních rezervacích

Už v předcovidových letech byly letní pobyty v Česku rezervovány s velkým předstihem. Hosté si tak chtěli pojistit, že v létě budou mít za rozumnou cenu zajištěné ubytování a nebudou muset na poslední chvíli narychlo hledat, kde je s dětmi ubytují a kde ještě "dostanou" rozumnou cenu. Na konci června tak už bývalo obvykle obsazeno kolem 80% kapacity penzionů, hotelů, resortů i chat a chalup na letní měsíce. Oproti tomu letos hlásily v tu samou dobu hotely a penziony obsazenost jen kolem 50%. Chaty a chalupy si svou laťku s vysokou obsazeností drží.

Jako největší český vyhledávač ubytování a aktivit pro rodiny s dětmi jsme oslovili české ubytovatele - od majitelů chat a chalup až po provozovatele penzionů, hotelů a resortů - aby se zapojili do našeho průzkumu ohledně rezervací na léto. Chtěli jsme zjistit, jak přistupují k omezením v podobě minimální požadované délky pobytu, možnosti rezervovat pobyty jen od soboty do soboty, ale i vybírání nevratné zálohy. Výsledky průzkumu, do kterého se nakonec zapojilo 182 ubytování z celé České republiky, shrnujeme níže.

 

 

 Buďte vidět na explorio.cz

  • jsme největší český vyhledávač ubytování a aktivit pro rodiny s dětmi
  • na sociálních sítích naše stránky sleduje více než 325000 lidí
  • pomáháme ubytovatelům získat více rezervací od rodin a aktivitám zvýšit povědomí i návštěvnost

 Napište nám a rádi s vámi připravíme detaily spolupráce.

 

 

Chaty a chalupy - přísné podmínky pro rezervace, vysoká obsazenost

Ačkoliv poslední roky přinesly mezi ubytovatele větší flexibilitu v platebních podmínkách i podmínkách omezujících pobyt hostů, většina majitelů chat a chalup se drží zuby nehty přísného přístupu k prodeji letních termínů. Přes 76% umožňovalo v létě hostům pobyty na minimálně 7 nocí nebo od soboty do soboty. Zbylá necelá čtvrtina pak nechala hosty rezervovat pobyty na libovolný počet nocí.

I přes převažující přísná pravidla mělo na přelomu června a července prodané více tři čtvrtiny letních termínů celých 60% chat a chalup. 75% jich pak mělo prodáno přes polovinu všech letních termínů.

Penziony a hotely - nižší obsazenost, vstřícnější podmínky

Oproti chatám a chalupám provozovatelé ostatních typů ubytování (penziony, hotely, resorty, apartmánové domy) lépe reflektovali skutečnou poptávku od hostů po letních pobytech. Na přelomu června a července jich mělo prodané více než tři čtvrtiny letních termínů jen 17% a více než polovinu letních termínů prodalo 41%. 

Penziony, hotely a resorty mají velkou šanci získat maximum z rezervací, které na letní termíny ještě hosté budou dělat. Celých 70% neztěžuje hostům rezervaci žádným omezením minimální délky pobytu a právě u nich si tak pohodlně mohou hosté udělat rezervaci podle svých představ.

Skutečná délka pobytu v létě

Skutečná délka pobytu v létě u penzionů, hotelů a resortů byla podle dat z průzkumu nejčastěji 3 - 4 noci, tu mělo více než 65% rezervací. Druhou příčku pak obsadily ještě kratší pobyty na 1 - 2 noci: 17,4% rezervací. Delší pobyty, tedy ty na 5 - 6 nocí, tvořily 8,7% ze všech rezervací, stejně jako pobyty na 7 a více nocí.

U chat a chalup je skutečná délka pobytu zkreslena tím, že 76% mělo nastaveno přísné podmínky na týdenní a delší pobyty. U zbývající čtvrtiny chat a chalup pak podle dat z průzkumu tvoří pobyty na 7 a více nocí 50% všech rezervací.

Potvrzuje se tedy trend, kdy letos lidé upřednostňují delší dovolenou v zahraničí u moře a po Česku se chystají vyrazit jen na několik nocí.

Podmínky pro zrušení rezervací - vzácná shoda

Zatímco u obsazenosti i u přístupu k požadované délce pobytu jsou mezi chatami / chalupami a ostatními typy ubytování velké rozdíly, u přístupu k vracení peněz při zrušení rezervace panuje shoda. 

Tři čtvrtiny ubytovatelů vrací hostům peníze v případě storna rezervace nejpozději 14 dnů před příjezdem nebo zálohu nevyžadují žádnou. A většina zbývajících sice zaplacenou zálohu hostům nevrací, ale umožňuje domluvit se na jiném termínu pobytu.

Podmínky pro platbu rezervace - chaty a chalupy jedině s předplatbou

Oproti penzionům a hotelům se majitelé chat a chalup chtějí pojistit, že hosté to s rezervací myslí opravdu vážně. Bez předplatby jich umožňuje udělat rezervaci na léto jen 6%. U penzionů, hotelů a resortů je pak možnost udělat rezervaci bez předplatby v 28% případů.

Postřehy ohledně léta od nás z explorio.cz

Průzkum jsme prováděli na přelomu června a července 2023 - tedy v době, kdy jsme na exploriu už několik týdnů sledovali změnu trendu rezervací na léto. Průzkum nám potvrdil naše domněnky:

  • hosté letos v létě dávají přednost delší dovolené v zahraničí a po Česku vyrazí jen na pár nocí
  • na vlně popularity se (zatím) vezou chaty a chalupy - zejména ty, které nabízí přidanou hodnotu v podobě možností vyžití pro děti, nadstandardního vybavení nebo kvalitního interiéru
  • k hostům jsou letos v létě vstřícnější penziony, hotely a resorty - rezervace mají bez přísných omezení
  • díky nízké obsazenosti budou hotely, penziony a resorty letos muset být více vidět a investovat do reklamy, aby k sobě získaly pozornost hostů - s cílením na rodiny s dětmi jim rádi pomůžeme my
  • očekáváme last-minute rezervace v průběhu celého léta - hosté se budou rozhodovat podle počasí a rezervovat budou zejména tam, kde najdou přidanou hodnotu k pobytu

Děkujeme všem ubytovatelům, kteří věnovali pár minut odpovědím v našem průzkumu. Pokud budete mít jakékoliv otázky ohledně průzkumu nebo spolupráce, napište nám.