Více rezervací v létě 2023? Buďte flexibilnější

Letos hosté rezervují jinak než v minulosti.

V posledních letech byla letní sezóna zárukou vysoké poptávky od domácích i zahraničních hostů. Ubytovatelé byli proto zvyklí určovat si striktní podmínky pro pobyty - např. "pouze sobota až sobota, "minimálně 5 a více nocí" nebo "zálohu nevracíme". A obvykle se jim léto podařilo obsadit už s velkým předstihem - hosté se museli podmínkám přizpůsobit.

Letos, v roce 2023, je situace jiná. Podle našich dat o rezervacích, je obsazenost na léto (článek píšeme koncem června) u hotelů a penzionů pouze kolem 50%. Pro porovnání - v minulých letech už to bývalo kolem 80%. U chat a chalup je částečně situace lepší - ale jen u těch, které nabízí vyšší kvalitu a tím i hezčí zážitek z ubytování. Za pobyty tedy utrácejí nyní hlavně ti, kteří chtějí dostat vyšší kvalitu služeb. Ostatní - zejména rodiny s dětmi - letos plánují jednu delší dovolenou letecky u moře a pak "možná" pár nocí někde po Česku. Cenově je pobyt u moře často vyjde úplně stejně jako týden na českých a moravských horách.

Možná vás to také překvapí, ale hodně ubytovatelů na to nijak nereaguje a utěšuje se tím, že "přeci ti lidé musí jet na dovolenou". Omezení pobytu na příjezdy a odjezdy jen v sobotu zůstávají, stejně jako nemožnost stornovat rezervaci a dostat - byť i jen část - peníze zpět.

Na exploriu podporujeme rodiny, aby objevovaly Česko. A stejně tak i ubytovatele, kteří rodiny vítají. Právě těm z vás, kteří chcete letos v létě získat více rezervací (nejen) od rodin, proto dáváme tři hlavní tipy:

  • nepoužívejte přísné restrikce na délku pobytu - místo výhradně týdenních pobytů umožněte hostům rezervovat i pobyty na 2 nebo 3 noci (s jinou cenou, která zohlední vaše náklady na úklid a přípravu ubytování)
  • místo striktně nevratné zálohy nabídněte flexibilnější podmínky - např. že zálohu sice v případě zrušení pobytu nevracíte, ale najdete s hostem jiný termín
  • dejte o vás vědět - letos nespoléhejte jen na katalogy obrovského množství ubytování, které vám nijak nedodají aktivní propagaci. Buďte vidět na sociálních sítích, kde hosté hledají vizuálně hezké věci. Oslovit rodiny s dětmi vám rádi pomůžeme my na exploriu, oslovit páry pak můžete zkusit třeba pomocí projektů jako je Slowhop nebo Amazing places

Letos v létě tedy - alespoň podle našich dat - získává rezervace zejména ten, kdo vybočí ze svých zaběhlých zvyklostí. A my jsme připraveni vás v tom podpořit. 

Mrkněte na naše sociální sítě s více než 300000 fanoušky - stránky na facebooku: Cestujeme s dětmiHory s dětmiRodinné chaty a chalupy, Tipy na levné výlety a dovolené a buďte vidět tam, kde rodiny hledají inspiraci pro své pobyty. Můžeme spolu připravit třeba i recenzi pobytu do Magazínu explorio nebo vás ukazovat v bannerech na homepage explorio.cz. Napište nám na obchod@explorio.cz a spolu připravíme veškeré detaily. Ať už to bude jednorázová propagace nebo dlouhodobá spolupráce, vynasnažíme se, aby o vás rodiny věděly a hlavně i rezervovaly.